Jakiś czas temu obiecałam Wam przepis na domowy chleb.
Trafiłam na znakomity przepis, z którego chleb zawsze się udaje i smakuje wyśmienicie.
Jest to chleb na drożdżach, pieczony z naczyniu żaroodpornym.
Wyrabia się go parę minut, odstawia na kilka godzin do wyrośnięcia a później można się delektować ciepłym chlebem z chrupiącą skórką.
Po szczegóły zapraszam Was na bloga Smacznej Pyzy gdzie znajdziecie dokładny przepis na chleb z naczynia żaroodpornego.
A to już mój chleb :)
Zasypię Was zdjęciami, bo nie dość, że pyszny to jeszcze bardzo fotogeniczny dzięki rustykalnie popękanej skórce :)
Tu kolejne etapy powstawania chleba:
1. zarobione ciasto
2. wyrośnięte ciasto po kilku godzinach w lodówce
3. zagniecione i uformowane w bochenek
4. przełożone do naczynia żaroodpornego
Zróbcie ten chleb koniecznie, bo naprawdę jest pyszny !!
Smacznego !
K.
Mmmm wygląda pysznie, aż zrobiłam się głodna na sam widok ;)
OdpowiedzUsuńmmmm.... nie ma jak dobry domowy chleb :)też mam kilka sprawdzonych przepisów :)
OdpowiedzUsuńAż zapachniało mi chlebem :)
OdpowiedzUsuńPędzę po drożdże. Wygląda cudnie.
OdpowiedzUsuńAle piękny chleb, wyobrażam sobie jak musi pachnieć. Zapisuję i wypróbuję!:)
OdpowiedzUsuńMniam! :)
OdpowiedzUsuńJuż go robiłam i bylam mega zadowolona że na pierwszy raz mi wyszedł i znikł w mgnieniu oka.
OdpowiedzUsuńTak mnie skusiłaś, że już go upiekłam :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, uwielbiam domowe chlebki.
A i śliczne płytki.
Uściski.
Kasiu,
OdpowiedzUsuńten chlebek wyglada pysznie:) ja uwielbiam piec, chleb tez juz zrobilam byl bardzo pyszny a ten przepis wyprubuje:) Dziekuje i pozdrawiam cieplo
Karina
Piękny chlebek :-).
OdpowiedzUsuńHej Kasiu. Chciałam podpytać, jak wyjęłam to ciasto z lodówki to było bardzo luźne. Czy po przełożeniu na stolnice trzeba wgnieść w nie jeszcze sporo mąki ? co to znaczy zagnieść ciasto ? mi się strasznie kleiło do rąk :(
OdpowiedzUsuńKasiu,
OdpowiedzUsuńpiekłam ten chlebek już 4 razy - znika w mgnieniu oka :) Dziękuję za przepis! :)
Wszystkiego dobrego, pozdrawiam :)
Kasia :)
Domowe bułeczki też ekstra ;)
OdpowiedzUsuń