czwartek, 6 kwietnia 2017

Ziemniaki jak z ogniska :)


Obiecałam Wam przepis na chleb, a podaję na ziemniaki :)
Zaległy przepis z pewnością pojawi się na blogu niebawem, obiecuję :)

Lubicie ziemniaki z ogniska ??
Któż nie lubi, ale nie zawsze mamy możliwość rozpalenia ogniska, żeby je upiec  :)
Ja mam dla Was pomysł na podobne ziemniaki wykonane w domu, w piekarniku.
Oczywiście nie są identyczne, nie mają tak przypalonej/zwęglonej skórki, ale w smaku bardzo je przypominają.
Ziemniaki wystarczy umyć, osuszyć, posmarować oliwą i obtoczyć w mące z dodatkiem soli i papryki wędzonej ( 4 łyżki mąki, 2 łyżki soli, 1 łyżka papryki)
Ułożyć w naczyniu do zapiekania i bez przykrycia piec w piekarniku aż zmiękną.
Skórka robi się chrupiąca a środek miękki.
Ja podaje je z masłem, solą i tzatzikami :)))

Smacznego :))








Pozdrawiam Was ciepło :)
K.

21 komentarzy:

  1. ale narobiłaś mi smaka , tylko ile czasu potrzebują ziemniaki , bo ja mam zawsze problem ilekroć piekę to bardzo długo to trwa ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko zależy od ziemniaków i piekarnika :) Młode ziemniaki upieką się szybciej. Ja sprawdzam widelcem czy środek jest miękki, bo skórka robi się twarda i chrupiąca. U mnie to trwało około godziny.

      Usuń
  2. Świetny patent :)
    Wyglądają rewelacyjnie.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Oooo takich jeszcze nie próbowałam, trzeba to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pychota. Nie zaznałam takiego sposobu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis mam od koleżanki i teraz często je robię

      Usuń
  5. Uwielbiam ziemniaki z oginiska, więc na pewno wypróbuję Twój patent, ale mam pytanie ile tak mniej więcej powinny się piec w tym piekarniku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko zależy od ziemniaków i piekarnika. U mnie piekły się około godziny. Warto sprawdzać widelcem czy środek jest miękki bo skórka robi się twarda i chrupiąca.

      Usuń
  6. Ależ przepis nadałaś,paluszki lizać.No mus wypróbować.Zaskoczyła mnie papryka wędzona w proszku.Ja chyba nie kumata jakaś ??gdzie ją nabyć?Danie postne jak się patrzy Alicja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Papryka wędzona daje trochę posmak ogniska :))) ja kupuję ją na stoiskach z przyprawami, pierwszy raz przywiozłam ją z Węgier i od tej pory zawsze mam w kuchni.

      Usuń
  7. Smak jak z ogniska, bez rozpalania ognia - wielkie brawa za pomysłowość :) Trzeba ułatwiać sobie życie!

    OdpowiedzUsuń
  8. wygladaja smakowicie, trzeba bedzie wyprobowac ten sposób. Nie ma to jak pyra z gzikiem :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Brzmi zachęcająco a i wygląda apetycznie. Spróbuję na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepis chętnie sprawdzę bo jest prosty a i smaczny. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  11. Mmmmuszę spróbować, wyglądają na pyszne...a ja mam pytanie z innej beczki, skąd taki piękny pojemnik do zapiekania ziemniaków?

    OdpowiedzUsuń
  12. aż ślinka mi pociekła :)
    Wypróbuję przepis na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ziemniaki z ogniska uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Zrobiłam, są znakomite :)
    Aneta

    OdpowiedzUsuń