wtorek, 27 maja 2014

Kulinarnie ....


Po szybkich metamorfozach, czas na szybki obiad :))
Sezon szparagowy w pełni ....moje ulubione zielone, pojawiły się na moim stole już kilka razy.
Tarta ze szparagami, szynką parmeńską, pomidorkami koktajlowymi i gorgonzolą, to prawdziwy hit :))



Wystarczy gotowym ciastem francuskim, lub wcześniej zagniecionym kruchym ciastem, wyłożyć formę do tarty. Podpiec ciasto w piekarniku przez około 15 min w 200 stopniach, następnie wyłożyć ulubionymi składnikami, wszystko zalać masą z 2 jajek i 2 łyżek śmietany kremówki, piec do momentu ścięcia się masy jajecznej. Pod koniec zapiekania wyłożyć pomidory, posypać ulubionym serem np gorgonzolą  i piec jeszcze przez 10 min.

Danie błyskawiczne i przepyszne.



Natomiast jednym ze smaków mojego dzieciństwa, jest twarożek z nowalijkami :)
Wszystkie składniki przywiozłam ze wsi, rukola i szczypior z mojego własnego balkonu a całość smakuje wybornie na pełnoziarnistym toście :)



Na koniec jeszcze trochę koloru :)
Ze spacerów przynoszę takie bukiety.....polne kwiaty są chyba najpiękniejsze :)


Pozdrawiam Was serdecznie :)
K.

32 komentarze:

  1. Piękne kwiaty i smakowity przepis na tartę, muszę wypróbować w najbliższym czasie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tartę polecam, bo to błyskawiczny, pyszny obiad :)

      Usuń
  2. Przepis na tarte nie dla mnie.. ale zdjecia sliczne... Pozdrawiam cieplo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do tarty możne dodać dosłownie wszystko, więc warto eksperymentować ;)

      Usuń
  3. Ale smakowicie ta tarta i kanapeczki wygladaja!! Mniam, mniam!
    Te maki sa przepiekne!
    Ala

    OdpowiedzUsuń
  4. o tak polne najpiękniejsze :)
    smakowicie u Ciebie

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale smakołyki serwujesz ;p
    Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  6. Kasiu , ale i ślina do buzi naszła! jeszcze jestem przed śniadaniem , a tu takie pyszności ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ostatnio jestem ekspertem w przygotowywaniu szybkich dań ;)
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  7. Smakowicie wygląda ta tarta :-)
    Ja też uwielbiam polne kwiaty i zdecydowanie wolałabym dostać taki bukiet specjalnie przez kogoś zerwany , niż z kwiaciarni.
    PS. Jeszcze raz dziękuję Ci Kasiu za chustkę którą uszyłaś dla Zu.
    Mam nadzieję że przelew dostałaś?
    Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anetko, tartę polecam :)
      Ze spacerów przeważnie wracam z kwiatami lub gałązkami ;)
      Cieszę się, ze chusteczka się podoba...wszystko doszło, dziękuję :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  8. Ale mi smaka narobiłas :-) muszę kiedyś spróbować. Rukolę masz na balkonie? Wow. Super. A z tymi spacerami to aż mnie dziw bierze, że tam takie maki masz ;-) buziaki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tarty bardzo lubię i robię z różnymi składnikami :)
      Rukola rośnie jak szalona, już nawet zakwitła :))
      A moje osiedle jest bardzo zielone i zawsze udaje mi się zerwać jakieś ładne kwiaty :)
      Pozdrowionka :)

      Usuń
  9. Zupka szparagowa dla mnie to " niebo w gębie ":)
    A po polne kwiatki muszę wybrać się na spacer jak tylko przestanie padać :(
    Miłego dnia !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O ja szparagi lubię pod każdą postacią :) szkoda, że są tak krótko.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  10. Ale to wszystko wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepysznie wyszła zapiekanka! Jak duża jest ta forma do tarty? Pytam bo chciałabym poznać proporcje:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja forma ma około 20 cm średnicy ale jest dość niska więc masy jajecznej nie daje zbyt dużo.

      Usuń
  12. Twarożek z nowalijkami, to również moje wspomnienie jednego z wielu smaków dzieciństwa. Tarta wygląda apetycznie. Z pewnością była wyśmienita. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  13. Suyper! Własnie kupiłam ciasto francuskie....

    OdpowiedzUsuń
  14. mniam, mniam, ale apetytu mi narobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Witaj, ale apetycznie u Ciebie, pieknie, kolorowo i smakowicie.Fajny blog.ZaprasAm w moje strony, moze ci się spodoba i zostaniesz na dłužej:)))

    OdpowiedzUsuń
  16. pysznie i w pięknej oprawie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ale zgłodniałam, takimi pysznościami kusisz :)

    OdpowiedzUsuń
  18. A ja się pytam... SKĄD MASZ NA TO WSZYSTKO CZAS? <3

    OdpowiedzUsuń
  19. Kasiu, a masz jakiś sprawdzony przepis na kruche ciasto?

    OdpowiedzUsuń