czwartek, 26 czerwca 2014

Co na obiad ?


Każdego dnia zadajemy sobie to pytanie :)
Często brakuje pomysłów na przygotowanie szybkiego, smacznego i zdrowego posiłku.
Dzisiaj u mnie padło na pierogi.
Nie jest to szybki obiad, bo klejenie pierogów trochę trwa, ale ja zawsze robię ich więcej i część zamrażam.
W dniu, w którym nie mam czasu na gotowanie, okazują się prawdziwym wybawieniem ;)


Przy okazji podzielę się z Wami przepisem na ciasto na pierogi :

3 szklanki mąki
1 szklanka gorącej wody
1 łyżka masła
szczypta soli

Do miski przesiać mąkę z solą, wlać gorącą wodę z masłem i zamieszać widelcem.
Następnie wyrabiać ciasto ręką przez parę min.
Z podanych proporcji wyszło mi 65 pierogów ;)


Zrobiłam ruskie pierogi, bo wszyscy je lubimy.
Podałam je z cebulką dymką i zeszkloną na maśle młodą cebulą.



Proste, smaczne danie :)

Natomiast kilka dni temu robiłam kolejną tartę.
Tym razem z łososiem i brokułami. Łososia dzień wcześniej zamarynowałam w soku z cytryny i koperku. Następnie rybę i brokuły ugotowałam na parze a resztę robiłam jak w przypadku tarty ze szparagami, o której pisałam TU
Tarty bardzo smakują mojemu Synkowi, co bardzo mnie cieszy, bo przemycam mu w nich różne dodatki, których inaczej by nie zjadł ;)



Jako, że tarty goszczą na moim stole coraz częściej, kupiłam porcelanowe kulki, które ułatwiają pieczenie ciasta.
Obciążają dno, co sprawia, że ciasto się nie podnosi.
Znalazłam kulki w fajnej, stylowej i praktycznej puszce.


Na koniec chciałam Wam pokazać kolejny kuchenny gadżet ;)
Jakiś czas temu kupiłam na starociach kilka okrągłych desek, po 1 zł każda ;)  Z tego co wiem podobnych używa się do podawania steków.
Nie znam ich pochodzenia więc nie używam ich do krojenia żywności ale są idealną ozdobą kuchni i świetnie sprawdzają się jako podstawki pod gorące garnki.
Podoba mi się kolor drewna i to, że są takie wysłużone ;)
Mała rzecz a cieszy :)



Pozdrawiam :)
K.

39 komentarzy:

  1. Smakowitości! Pierożki prezentują się super, aż zaśliniłam klawiaturę. :P
    nigdy sama nie lepiłam i chyba mnie zmotywowałaś

    Czy zdradzisz nam Kasiu gdzie kupiłaś swoją ceramiczną fasolkę? :)
    Pozdrowienia,
    Basia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lepienie pierogów to nic trudnego. W dzieciństwie robiłam je z babcią i mamą :) może właśnie dlatego ich lepienie nie sprawia mi żadnych kłopotów ;) warto spróbować...można też kupić praskę do sklejania pierogów.
      Ceramiczne fasolki kupiłam na allegro u sprzedawcy futrofm-pl
      Pozdrawiam

      Usuń
  2. Za pierogi się nie biorę bo nie mam odwagi ale tarty u nas też królują i bez kuleczek już nie umiem. Fajna deseczka. Zmykam spać bo głodna zaczynam się robić

    OdpowiedzUsuń
  3. Chcialabym byc choc w polowie taka wspaniala mama i pania domu...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Joasiu dziękuję, ale daleko mi do ideału ;) a Tobie z pewnością niczego nie brakuje ;)

      Usuń
  4. Ale pysznosci!! Jestem po sniadaniu, ale nagle poczulam glod!

    Ala

    OdpowiedzUsuń
  5. Kasiu, a jak Ty to robisz, że wszystkie pierogi są idealne? Moje każdy inny:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaka piękna armia pierożków:-) My tez często robimy ruskie, razem z mężem doszliśmy już do takiej wprawy, że w godzinkę robimy 70 sztuk, łacznie z wyrobieniem ciasta i farszu, grunt to "team work". JA pierogi mogę jeść codziennie:-) pozdrowionka!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie wszystkich przeraża fakt, że to bardzo pracochłonne danie, a wbrew pozorom robi się je dość szybko.
      Ja 65 szt z wyrabianiem ciasta i zrobieniem farszu zrobiłam w 1,5 godzinki a tak naprawdę to obiad na 3 dni :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  7. Pierogi jak taniec synchroniczny, prościutkie i piękne, wspaniałe:) Kasiu, napisz proszę gdzie zakupiłaś taki piękny pojemnik na sól (ten biały porcelanowy), chyba że jakiś inny produkt sypki jest w nim? Pozdrawiam. Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)
      Pojemnik na sól kupiłam w BRW kilka lat temu. Świetnie się sprawdza. Podobne widziałam w TK Maxx.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  8. Ale piękne i smakowite pierożki ! Moja córa to by mogła je jeść codziennie,różne przeróżne ;p
    Miłego weekendu!

    OdpowiedzUsuń
  9. Kasiu, tak starannie ulepionych pierogów dawno nie widziałam :))

    Tarta wygląda bardzo smakowicie, skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pierogi wyglądają rewelacyjnie, jakby od mojej babci:) ale bym teraz sobie pojadła takie smakowitości:)
    Pozdrawiam
    Patrycja

    OdpowiedzUsuń
  11. ale narobiłaś mi smaka , podaj prosze gdzie mozna fasolki kupić i czy przed zamrozeniem pierogi gotujesz ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fasolki kupiłam na allegro u sprzedawcy futrofm-pl.
      Pierogi przed mrożeniem obgotowuję, skrapiam oliwą i czekam aż ostygną. Zamrażam je na tacy każdy z osobna i dopiero kolejnego dna wszystkie wrzucam do woreczka.
      Później wystarczy wrzucić je na wrzątek i ugotować do miękkości.

      Usuń
  12. Wow
    Twoje pierogi są pierwsza klasa, piękne.
    Przepis na tartę skopiowałam i wypróbuje.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Twoje pierogi jak z pod igiełki, każdy równiutki i piekny :) moje są jak uszy - każdy inny i koślawy :) ale najwazniejsze, że smakują :)
    Smaka mi narobiłaś wielkiego :)
    miłego weekendu Kasiu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I o to chodzi, żeby były smaczne :)
      Kolejne zamierzam zrobić z jagodami ;)
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  14. Zdecydowanie wpraszam się na obiad, a nawet na dwa! Łosoś z brokułami to moje ulubione danie, jem średnio raz w tygodniu, więc muszę zrobić tartę. A pojemnik na sól to TK Maxxx? Kurczaki, szukam takiego od dawna i nie mogę trafić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na obiad serdecznie zapraszam :)
      Pojemnik na sól kupiłam kilka lat temu w BRW ale w TK Maxx widziałam podobne.
      Pozdrawiam

      Usuń
  15. Smakowicie to wygląda. Ale ja wybieram tą wspaniałą tartę. Pozdrawiam ♡

    OdpowiedzUsuń
  16. Pani Kasiu, mam Pani blog już od dawna w zakładkach w przeglądarce, jest Pani niesamowita. Bardzo podziwiam Pani pracę. Mam pytanie, czy nie myślała Pani o postach w których pokazywałaby Pani jak zrobić podobne rzeczy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)
      Oczywiście myślałam o takich postach, ale fakt, że ich nie ronię wynika tylko i wyłącznie z braku wolnego czasu. Może kiedyś będę miała go więcej i wtedy będę pokazywać jak robię różne rzeczy.
      Pozdrawiam

      Usuń
  17. Pierogi uwielbiam z każdym farszem szczególnie te które zrobi moja mama. Tarta wygląda smakowicie. Muszę spróbować ją zrobić. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  18. Mniam,zjadłabym pierożki:))Ale teraz to mam ciężki czas na lepienie;)) Pozdrawiam Kasiu:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kolejne będą z jagodami chociaż ja wolę dania na ostro, ale moje chłopaki lubią na słodko ;)
      Pozdrawiam

      Usuń
  19. Ja wczoraj wyprodukowałam 100 z jagodami, były pyszne..Twoje są bardzo apetyczne i idealnie wyglądaja..

    OdpowiedzUsuń
  20. Tak smacznie tu u Ciebie :) Pierożki wyglądają fantastycznie, a tarta bardzo pysznie :0) Pozdrawiam serdecznie i zapraszam w odwiedziny do mnie :))

    OdpowiedzUsuń
  21. Pierogi wyglądaja fantastycznie! a ruskie to moje ulubione :) korzystam z Twoich inspiracji na tartę, pyszne są :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Kaasiu nawet nie wyobrażasz sobie jak cierpię patrząc na takie pyszności. Moje ulubione pierożki z cebulką o tej godzinie to nie wróży nic dobrego ! Rano napewno zabieram się do lepienia. Dziękuję serdecznie za motywację :)

    agnieszkawajda.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  23. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń
  24. Wow, jak perfekcyjnie zrobione i ułożone pierogi. Zapiekanka też smacznie wygląda. Jutro robię pierogi!!
    buziaki
    Kaśka

    OdpowiedzUsuń
  25. Ile gotujemy pierogi od wypłyniecia?;) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń