środa, 29 lipca 2015

Mini torcik bezowy


Jakiś czas temu pokazywałam Wam tort bezowy, który upiekłam na urodziny Synka.
Wspomniałam, że następny będzie z porzeczkami :)
Tym razem upiekłam trzy małe krążki, przełożyłam kremem i owocami.
Porzeczki i agrest, to smaki mojego dzieciństwa ....zrywane prosto z krzaczka, smakowały najlepiej.
Ich kwaśny smak idealnie pasuje do słodkiej bezy.





Taki dobrze schłodzony torcik, to idealny deser na letnie przyjęcia :)
Polecam :)

Przy okazji zapraszam Was  na mojego FACEBOOKA
Czuję się trochę jak dinozaur, bo trafiam tam chyba jako ostatnia ;)
Długo się przed tym broniłam, aż wreszcie uległam i ja.
Proszę o wyrozumiałość, bo to dla mnie zupełnie nowe miejsce, które dopiero poznaję ;)

Pozdrawiam Was serdecznie :)
K.

30 komentarzy:

  1. ranyyyyyyy no nie masz serca:-P a dziś mnie namawiano by wlecieć oszabrować działkę z agrestu i porzeczek;-)
    pzdr serd

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to się nie zastanawiaj tylko biegnij zrywać te kwaśne koraliki :)

      Usuń
  2. OMG! Ależ tort!!!

    Ja mam problemy z upieczeniem dobrej bezy.....

    Wspaniały!!!!!!!!!!!

    :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To mini torcik czego na zdjęciach nie widać..... miał chyba z 20 cm średnicy :)
      Co do bezy, to ja też nie jestem specjalistką ;) cała tajemnica dobrej bezy do dość długie ubijanie i jeszcze dłuższe pieczenie a raczej suszenie w piekarniku.
      Ja beze z 4 białek ubijałam prawie 20 min a suszyłam z 3 godziny.

      Usuń
  3. Rewelacja, jak smakuje tak jak wygląda to zazdroszczę...:) Piękny!

    OdpowiedzUsuń
  4. Alez musial byc pyszny :) mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeśli smakuje tak jak wygląda to jest przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Witaj Kasiu, zaglądam tu pierwszy raz :) Jestem pod wrażeniem toreb, a szczególnie dzinsowej ;) Zostaję stałym obserwatorem, blog masz piękny, estetyczny. Pozdrawiam Cieplutko i zapraszam do obejrzenia mojego bloga :) Ania z niaf niaf

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Aniu :) z pewnością zajrzę do Ciebie :)

      Usuń
  7. Za sam wygląd dałabym się poćwiartować ;P a co dopiero jego smak!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda obłędnie, a domyślam się, że smakuje jeszcze lepiej. Mistrzostwo świata!

    OdpowiedzUsuń
  9. CUDO ! Co robisz aby beza została taka sztywna ? Mnie zawsze opada I robi sie miękka :(
    Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)
      nie jestem ekspertem, powiem więcej nie lubię piec, ale beza jak dla mnie jest dziecinnie prosta.
      Ten torcik (20 cm średnicy) zrobiłam z 4 białek ! Ubijałam je prawie 20 min, dodając po łyżce drobnego cukru (3/4 szklanki), pod koniec dodałam łyżeczkę mąki ziemniaczanej i łyżeczkę octu winnego.
      Piekłam a raczej suszyłam w piekarniku prawie 3 godziny w temperaturze 100 stopni bez termoobiegu.
      Wychodzą suche jak wiór, że aż strach dotykać, bo się kruszą :)

      Usuń
  10. Kasiu, torcik wygląda bosko:D Totalnie moje smaki, zaraz zjem monitor!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, bo jest naprawdę pyszny i wbrew pozorom łatwy do zrobienia :)

      Usuń
  11. Super ciacho.. A co do FB...myslalam, że ja to jestem ostatnia:))

    OdpowiedzUsuń
  12. Na lato to rzeczywiście najlepszy deser i jakiż efektowny. Jednak nie zawsze bezy wysuszą się tak jak powinny. Dlatego mam pytanie czy suszy je przy uchylonym piekarniku czy nie?
    Pozdrawiam:-)

    OdpowiedzUsuń
  13. WSPANIAŁY, podziwiam i się ...oblizuję :)

    OdpowiedzUsuń
  14. WSPANIAŁY, podziwiam i się ...oblizuję :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Tort jest wspaniały to mało powiedziane. Nigdy bezy nie robiłam, ale może w końcu się skuszę :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  16. Malutki tort bezowy? Przepiękny I pewno smakowity. Już chyba wiem co zjemy w weekend :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Chciałabym mieć taką moc, taką siłę, aby teleportować się do Twojego tortu.... :):):)

    OdpowiedzUsuń
  18. Torcik marzenie :)) Przepięknie wygląda i na pewno tak samo smakuje :) Uwielbia bezowe torty, u mnie na stole dosyć często gości Pavlowa :))

    OdpowiedzUsuń
  19. Your cake looks so beautiful and tasty.
    You blog is full with lovely things.
    greetings Joan from the Netherlands

    OdpowiedzUsuń
  20. Miniam mniam :-) wyglada bajecznie!

    OdpowiedzUsuń
  21. Wygląda niesamowicie i napewno takie jest w smaku:)
    Patrycja

    OdpowiedzUsuń