czwartek, 31 sierpnia 2017

Ciasto biszkoptowe z malinami


Kilka dni temu na Instagramie pokazałam ciasto, które upiekłam. Biszkopt z malinami okazał się banalnie prosty do zrobienia więc obiecałam podzielić się przepisem na blogu :)
W temacie pieczenie, niewiele się u mnie zmieniło, nadal robię to sporadycznie i przeważnie piekę dla dzieci.
Najczęściej są to niezawodne babeczki z przeróżnymi dodatkami, zwłaszcza teraz gdy lato jest tak bogate w owoce.
Przepis na muffinki od lat ten sam :) podawałam go TU

Ciasto biszkoptowe, które upiekłam jest delikatne i puszyste.



Składniki:

7 jajek
5 łyżek cukru pudru
3/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Białka z jajek ubić na sztywno dodając szczyptę soli. Następnie mikser ustawić na najwolniejsze obroty, kolejno i stopniowo dodawać cukier, żółtka i na koniec wmieszać przesiane mąki.
Puszystą masę przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Na górze ułożyć maliny i wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika.
Piec około 40-45 min.
Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwi i zostawić ciasto do wystygnięcia.

Smacznego !





Moje dzieci zajadały się ciastem cały dzień :)

Pozdrawiam Was ciepło !
K.

12 komentarzy:

  1. Wygląda bajecznie :)
    Aż ślinka cieknie.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Trafiłam tutaj tropem tego ciasta :) porywam kawałek, jeśli coś zostało ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne ciasto że od samego patrzenia ślinka cieknie :-). Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za przepis, jutro chyba uraczę tym ciastem moją rodzinę :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię takie ciasta... Uściski i cudownej niedzieli:)

    OdpowiedzUsuń
  6. A ciasto wyjdzie bez proszku do pieczenia

    OdpowiedzUsuń